A nap és a szél 10%-os rekordot ért el a globális energiatermelésen belül

Kép: Smartest Energy. 2020 első hat hónapjában a nap és a szél segítségével előállított energia rekordot, 9,8%-ot ért el a globális elektromos áram termelésen belül, de a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez további térnyerés szükséges. A megújuló energiaforrásokból származó termelés 14%-kal növekedett 2020 első félévében a 2019-es év előző időszakához képest, míg a szénalapú termelés…

2020. augusztus 14. péntek, forrás: mnnsz.hu

2020 első hat hónapjában a nap és a szél segítségével előállított energia rekordot, 9,8%-ot ért el a globális elektromos áram termelésen belül, de a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodás célkitűzéseinek eléréséhez további térnyerés szükséges.

A megújuló energiaforrásokból származó termelés 14%-kal növekedett 2020 első félévében a 2019-es év előző időszakához képest, míg a szénalapú termelés 8,3%-kal esett vissza az Ember nevű klímaügyi műhely által 48 ország figyelembe vételével végzett vizsgálat szerint.

Amióta 2015-ben aláírták a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodást, a napenergia és a szélenergia több mint duplájára, 4,6%-ról 9,8%-ra növelte részesedését a globális energiatermelésben, ugyanakkor számos hatalmas ország hasonló átállási szintről számolt be mindkét megújuló erőforrás esetében: Kína, Japán és Brazília 4%-ról 10%-ra nőtt; az Egyesült Államok 6%-ról 12%-ra; míg India csaknem megtriplázta ezt az adatát: 3,4%-ról ugrott 9,7%-ra.

A nyereség úgy jelentkezett, hogy a megújulók szereztek piaci részesedést a szén rovására. Az Ember szerint a szénalapú termelés visszaesése az elektromos áram iránti igény globális szinten 3%-kal csökkent a COVID-19 miatt, valamint a szél- és napenergia előretörése miatt. Bár a szénalapú termelés visszaesése 70%-ban a járvány miatti mérsékeltebb keresletnek tulajdonítható, 30% az erősödő szél- és napenergia alapú termeléshez köthető.

Valóban a múlt hónapban az EnAppSys által közzétett elemzés azt állapította meg, hogy Európa napelem flottája minden korábbinál magasabb szintet ért el 2020 második negyedévében, ennek hátterében az ideális időjárási feltételek és az elektromos áram iránti igény COVID-19-el összefüggő összeomlása húzódnak meg. A június 30-ával zárult hat hónap során az európai napelemek hozzávetőlegesen 47,6TWh energiát állítottak elő, amely hozzájárult, hogy a megújulók 45%-os részesedést érjenek el a teljes energiamixen belül, ez bármely eszköz kategóriát tekintve a legmagasabb részarány.

2015 óta megduplázódott a szél- napenergia részesedése a globális elektromos áram előállítás terén

Nem megfelelő ütemű fejlődés

Az Ember szerint az utóbbi öt évben a szénről a szél és a napenergia felé elmozdulás terén mutatkozó gyors pályagörbe még messze nem elég a hőmérséklet globális, 1,5 fokos emelkedésének megállítására. Dave Jones, az Ember vezető elemzője az elektromos áram területén úgy vélte, hogy az átmenet zajlik, de nem elég gyorsan.

„A világ országai mos ugyanazon az úton haladnak – szélturbinákat és napelem paneleket építenek a szén- és gáztüzelésű erőművek leváltása érdekében” – foglalta össze. „De ha meg akarjuk őrizni annak az esélyét, hogy a klímaváltozást 1,5 fokra tudjuk korlátozni, akkor ennek az évtizednek minden évében 13%-kal kellene csökkenteni a szénalapú energiatermelést.”

Még a globális járvány esetében is csak 8%-kal csökkent a szénalapú termelés 2020 első félévében. Az IPCC 1,5 fokos forgatókönyve azt mutatja, hogy 2030-ra a szénalapú termelésnek 6%-ra kellene zuhannia a globális termelésen belül, amely 2020 első félévében 33%-os szinten áll.

Bár a COVID-19 a szénalapú termelés visszaesését idézte elő, a járvány által okozott szakadozottság eredményeként az idei évben telepített megújuló körülbelül 167 GW-ot tesznek ki, amely az előző évihez képest durván 13%-os elmaradást jelent a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) szerint.

2019 októberében az IEA úgy becsülte, hogy az idei évben globális szinten 106,4 GW napelem kapacitást fognak telepíteni. Azonban ezt a becslés visszaesett 90 GW körüli szintre, mivel az építés és a beszállítói láncok esetében késedelmek, lezárási intézkedések valamint projekt finanszírozási problémák merültek fel, amelyek akadályozták a projektek idei befejezését.

Forrás: pv-magazine