A legnagyobb kínai modulgyártók kormányzati beavatkozást sürgetnek az üveg „kezelhetetlen” ára miatt

A napelemhez alkalmas üvegeket előállító ASP július óta több mint duplájára emelte az árait a hiányok miatt. Kép: Fraunhofer. Kínában a nagyobb modulgyártók felszólították az ország kormányát, hogy avatkozzon be és enyhítse a szolár besorolású üveg hiányát, amelyet „kezelhetetlennek” nevezett.

2020. november 13. péntek, forrás: mnnsz.hu

A napelemhez alkalmas üvegeket előállító ASP július óta több mint duplájára emelte az árait a hiányok miatt. Kép: Fraunhofer.

Kínában a nagyobb modulgyártók felszólították az ország kormányát, hogy avatkozzon be és enyhítse a szolár besorolású üveg hiányát, amelyet „kezelhetetlennek” nevezett.

Ma kiadott közös közleményükben többek között a Canadian Solar, a Risen Energy, a JA Solar, a JinkoSolar, a LONGi és a Trina Solar tett közzé egy listát a lehetséges orvoslati lehetőségekről a Kínai Kommunista Párt számára, hogy vegyék ezeket fontolóra a 14. ötéves tervük összeállításakor, amelyet a következő évben fognak közzétenni.

A felhívásra azt követően került sor, hogy július óta az iparág a napelem gyártásra alkalmas, 3,2 mm vastagságú üveg átlagos értékesítési árának (average selling price, ASP) több mint kétszeresére növekedésével szembesült, amelyet „súlyos hiány” idézett elő és ami az utóbbi hónapokban „kritikus mértékben érintette” a napelem modulok gyártását és kiszállítását, erről számoltak be a vállalatok.

A nyilatkozat azzal érvel, hogy az év elejei nehezített indulást követően – mivel a COVID-19 járvány érintette a teljes napelemes értékláncot – a modulok iránti igény robbanásszerűen megnőtt, és csak Kínában nem kevesebb, mint 29 GW telepítésére készülnek 2020 második felében, amelynek legalább részben a hálózathoz csatlakozási határidők adják a hajtóerejét.

A modulok iránti igény nagyobb terhelés alá helyezte az ágazat ellátási láncát, különösen magas szintet ért el az üveg iránti igény.

„[A] fotovoltaikus ágazat Kína névkártyájává vált, és az üveg terén fellépő hiány számos tengeren túlról érkezett megrendelés teljesítését nehezítette meg, és ez nem csak a vállalatok hírnevének árt, hanem magának az országnak is” – áll a közleményben.

A hat iparágvezető mindegyike aláírta a levelet, és jelezték, hogy jelenleg együttműködést folytatnak és koordinálják az erőforrásokat az üvegellátás biztosítása érdekében, de beavatkozásra szólították fel az illetékes kínai minisztériumok osztályai, mivel az üveggyártó kapacitások „súlyos lemaradásban vannak” a modulgyártók gyorsított kapacitás bővítési terveihez képest.

„A teljes modul beszállítás mennyisége elmaradt a várttól, és a napelem modulokat gyártó cégek már így is hatalmas késedelmeket tapasztaltak az ipari nagyságrendű szállításoknál” – jelezték a vállalatok.

A legtöbb orvoslat célja a büntetések és az egyéb olyan veszteségek mérséklése, amelyek a közmű nagyságrendű projekteknél – a modulgyártás során a beszállítási hiányosságok miatt bekövetkező – elmulasztott hálózathoz csatlakozási határidőkkel kapcsolatosak. A vállalatok azt szorgalmazták, hogy a minisztériumok vegyék fontolóra a „telepítési lázat csillapító” szakpolitikák bevezetését az év vége felé, és adjanak útmutatást a beszállítói lánc akadályoztatottsága által érintett projektek haladására vonatkozóan.

A nyilatkozat ugyanakkor „kezdeményezések megtételére és közös munkára” szólítja fel a üveggyártókat a feldolgozásban és kereskedelemben működő modulgyártókkal a kínálat biztosítása érdekében; egyúttal sürgeti a szakpolitikák létrehozásában érintett kínai minisztériumokat is, hogy vegyék figyelembe a szolár fejlesztések „helyzetének sürgősségét”, és lazítsanak az üvegtermelési kapacitások bővítésének összes korlátozásán, amelyeket érinthetnek Kína következő ötéves tervében foglalt intézkedések

Forrás: pv-tech.org