A kínai napelem üveg gyártók folyamatosan, napi 24 órában működtetik a kemencéket a Covid válság idején

A Xinyi Solar újabb impozáns adatsorral állt elő, és újabb napi 1000 tonnás kapacitású gyártósort tervez ebben a hónapban, és a nyersanyagok biztosításához szeptemberben egy újabb bányát.

2020. augusztus 4. kedd, forrás: mnnsz.hu

Válság? Milyen válság? A kínai napelem üveget gyártó Xinyi az első félévre vonatkozóan ismét impozáns adatokról számolt be a Covid-19 válsággal összefüggő sokkot követően, amely erőteljesen érintette az országot az év első három hónapjában.

Bár azt elismerte, hogy a járvány miatt meghosszabbított nemzeti ünnep kihatott a feldolgozásra, például termékei temperálására és bevonattal ellátására, a Xinyi Glass jelentése szerint napelem üveget előállító kemencéi folyamatosan üzemelnek az év első hat hónapjában.

A folyamatos gyártás az üveg értékesítését az előző év ugyanezen időszakában elért 2,92 milliárd hongkongi dollárról 3,49 milliárd hongkongi dollárra (450 millió amerikai dollár) emelte, és a vállalat a teljes első félévre – az előző évi 1,07 milliárd hongkongi dollár szemben – összesen 1,61 milliárd hongkongi dollár nettó nyereséget könyvelhetett el; továbbá arra tettek javaslatot, hogy emeljék az évközi osztalékot, a tavalyi év első hat hónapjára kiosztott részvényenként 0,055 hongkongi dollárról hongkongi dollárra.

Bár a megtérülés szemmel látható volt a kevésbé fontos szolár projekt ágazatokban is – a tavalyi első féléves 1,02 milliárd hongkongi dollár helyett 1,1 milliárd hongkongi dollár – és a tervezés, közbeszerzés és építés részleg 47,6 millió hongkongi dollárról 33,8 millió hongkongi dollárra esett vissza, az üveg üzletág adatai az igazán látványosak.

Emelkedő üveg árak

Az értékesítés egyre nagyobb hányadát adja a kelendőbb vékony üveg, és a növekedő átlagos értékesítési ár csak részben tudta ellensúlyozni a kínai renminbi és a malajziai ringgit amerikai dollárral szemben felmerült árfolyamveszteségeit, mivel a vállalat gyártólétesítményei Kínában és Malajziában találhatók. A valóságban június végén előfordult, hogy a Covid-19 idején a napelemes üvegek ára 17%-kal elmaradt az év elején regisztrált áraktól, azonban a hat hónapra számított átlagár 3-5%-kal magasabb lett, mint az előző év azonos időszakában. Mindezek együttesen figyelemre méltó, 11,6 százalékpontos nyereségességet eredményeztek a Xinyi napelem üvegeinél, ami az év első felében 38,9%-os haszonkulcsnak felelt meg.

Bár a gyártó észlelt némi bizonytalanságot a kereslet oldalán a Covid-19 által érintett globális piacon, a cég továbbra is kitart azon terve mellett, hogy megnyit egy második, napi 1000 tonna olvasztási kapacitással rendelkező napelem üveg gyártósort ebben a hónapban, Guangxi autonóm tartományban, miután június végén már megnyitott egy hasonló méretűt. A Xinyi azt közölte, hogy teljesen új, 1000 tonnás gyártósort nyitna Anhuiban ia következő év minden negyedévében, és hogy jó úton jár, hogy szeptemberben Guangxi tartományban megnyissa első, alacsony vastartalmú szilícium homok bányáját, amely hozzájárulna a nyersanyagok költségeinek további csökkentéséhez.

Szolár projektek

A beszámolók szerint a cég 190 MW szolár projekt kapacitást is szerzett az első félév során három projektcég megvásárlásával; 270 MW kapacitást fejlesztett Kínában – amelyből 100 MW támogatás nélküli „hálózat-egyenértékűséggel” rendelkezik; és továbbra is tartani akarja a kapacitásokra vonatkozó célkitűzését, az idei évben 600 MW projekt hozzáadásával. A vállalat június végi állapot szerint 2 920 MW szolár kapacitással bír, ebből 156 MW tetőn elhelyezett napelem.

A globális szolár hullám meglovaglásához szükséges befektetés a Xinyi készpénz tartalékainak tavaly június végén 4,35 milliárd hongkongi dollárra rúgó állományát idén az első félév végére 2,79 milliárd hongkongi dollárra apasztotta, de a mérleg továbbra is stabil helyzetet tükröz, és a ráfordítások között szerepelt 12,1 millió adomány, amelyet a koronavírus terjedése elleni küzdelemre fordítottak, valamint az emelt összegű osztalékra.

Forrás: pv-magazine