A kétoldalas és a nagyalakú termékek kilátásai

A járvány és a Kína Hszincsiang régiójában a poliszilícium laboratóriumokban bekövetkezett balesetek miatt nyomás nehezedett a napelemek gyártóira, hogy fenntartsák a gyártást az idei évben a cellákkal és a modulokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztés lassulása ellenére.

2020. november 5. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Miután az osztott cellák és a multi-busbar kialakítás (MBB, multi-busbar) elfogadottá váltak, a gyártók folytatják az először tavaly felmerült nagy sűrűségű összeszerelési módszerek valamint az n-típusú cellák kutatását. De a piac a nagyalakú formák irányába is elmozdult, és az idei évben növekedett a kétoldalas termékek részesedése is. Mivel a modulok méretének megnövelése azonnali megtérülést hozhat, a PV InfoLink képviselője, Amy Fang arra számít, hogy a következő évben a napelem ágazat előtérbe fogja helyezni a nagyalakú formák és a kétoldalas termékek fejlesztését.

A Kína által exportált kétoldalas modulok (2020 január-április)

A PV InfoLink képviselője, Amy Fang a beszállítói lánc napelemcella szegmensével foglalkozik. Csapatát piaci trendek elemzésének elkészítésével támogatja. Hozzájárul a PV Infolink napelemes cellák technológiájával kapcsolatos kutatási erőfeszítéseihez is, és elemzi a piaci trendeket.

Manapság már nem tart sokáig átállítani a gyártósorokat kétoldalas cellák és modulok gyártására. Az elülső oldal hatékonyságát illetően alapvetően megegyeznek; némelyik kétoldalas cella teljesítmény még 0,1%-kal magasabb is, ami segít leszorítani az egy wattra eső költséget. A Tier-1 minősítésű cellagyártók M6 cellákat előállító sorainak zöme alkalmas a kétoldalas feldolgozására is, így lassan a kétoldalas megoldás válik az iparág normájává.

2019 második felétől kezdődően elhanyagolhatóvá vált az árrés az egyoldalas és a kétoldalas modulok között, amely lehetővé tette, hogy a kétoldalas modulok még nagyobb előnyre tegyenek szert a benne rejlő energiahozam lehetősége révén. A kétoldalas modulok felhasználhatók magas visszaverődést mutató régiókban, például sivatagokban, hogy napkövetőkkel kombinálva optimalizálják az áram előállítását. Másrészt a kétoldalas cellák összeállíthatók egyoldalas modulokká, ha fényvisszaverő hátlap szerkezettel látják el őket, és ez javíthatja az elülső oldalukra vonatkozó névleges teljesítményt. Például egy 60 cellás egyoldalas modul, amelyet M6-os kétoldalas cellákból állítottak össze, 1 W-ról 2 W-ra növelheti a kimenő teljesítményt.

A kereslet szempontjából Kínában 2019 második felében az erőművi nagyságrendű projektek körülbelül 30%-a kétoldalas napelem modulokra épült. A Kínán kívüli piacokon is egyre nagyobb számban jelennek meg a kétoldalas szolár projektek. Kína vámstatisztikai adatai szerint Kína több mint 3 GW-nak megfelelő kétoldalas napelem modult exportált a januártól májusig tartó időszak során, amely a teljes export 12%-át tette ki. A legnagyobb exportpiac az Egyesült Államok volt, amely a kétoldalas napelem modulok teljes exportjából 25%-kal részesedett. Az Egyesült Államok piacára irányuló nagyarányú export hátterében az állt, hogy ebben az időszakban a kétoldalas modulok mentességet élveztek a 201-es szakasz vámtarifái alól.

Ezek a tényezők arra ösztönzik a Tier-1 minősítésű cella- modulgyártókat, hogy támogassák a kétoldalas modulok forgalmát. Az év első hat hónapjában a kétoldalas modulok tették ki mindegyik Tier-1 minősítésű gyártó összes szállítmányának 30%-át, és ezek az adatok várhatóan elérik a 35-60%-os tartományt a második félévben, mivel Kínában és a tengeren túli piacokon nőtt a kereslet. Időközben fokozódik a végfelhasználók általi elfogadottság, ahogy az egyre több helyszíni vizsgálat mutat ígéretes eredményeket. Valójában az idei évben a kétoldalas modulok iránti kereslet és ezek piaci részesedése is meredeken megugrott.

Különböző méretek

A 158,75 mm-es (G1) lapkák, amelyeket 2019 második felében vezettek be a piacra, körülbelül egy éven keresztül őrizték meg domináns helyzetüket. A termékek megkülönböztetésére és költségcsökkentésre törekvő lapkagyártók felgyorsították az átállást a nagyobb méretekre, és az idei év második felében bejuttatták a piac főirányzatába az M6-os (166 mm-es) elemeket. Időközeben egy az M10-es (182 mm-es) méretet támogató szövetség – amelyet a modulokkal foglalkozó cégek júniusban hoztak létre – véget vetett a 180 mm-t meghaladó méreteket övező bizonytalanságnak. Míg a gyorsan változó méretbeli trendek között több különböző méret létezik, a gyártók jövő évi bővítési terveinél a legfontosabb szempont a kompatibilitás.

A cellák oldaláról nézve a legtöbb gyártósort G1-ről M6-ra fejlesztették a második félévben, és néhány gyártó az M10-re váltás megvalósíthatóságát mérlegeli. Azonban a meglévő gyártósorok fejlesztése költséges, és sok időt vesz igénybe a gyártás hatékonyságával, a veszteségekkel és hozamokkal kapcsolatos beállítások elvégzése. Ezért a legtöbb cellagyártó olyan új gyártósorok telepítését választja, amelyek kompatibilisek akár a 210 mm-es mérettel is. Bizonyos vertikálisan integrált vállalatok a 182 mm-e technológia mellett tették le voksukat üzleti stratégiájuk állomásával összefüggésben. A modulgyátók némelyike megpróbálta átalakítni a meglévő 158 mm-es, 163 mmes és 166 mm-es gyártósorát a 182 mm-es formátumra, de ezt nagyon kevesen tették meg ténylegesen, mivel a modulkapacitások bővítését a 3 GW-os vagy az 5 GW-os egység alapján tervezték. Ezért a 210 mm-rel kompatibilis elem átvételére jelentős mértékben kerül sor a következő évben.

A méretek újbóli változása esetén felmerülő további fajlagos költségek elkerülése érdekében a legtöbb gyártó – függetlenül attól, hogy cellákat vagy modulokat állít elő – új, 210 mm-t is elérő gyártósorokat fog építeni. De a nagyalakú formátumokkal kompatibilis berendezések telepítése olyan termékek gyártására, amelyek kisebb méretűek, gyártási veszteségeket és nyereségcsökkenést idézhet elő. Ezért a gyártók továbbra is a nagyobb méreteket fogják szorgalmazni.

Kereslet áttekintése

Figyelembe véve a második félév pozitív kilátásait és az utolsó negyedévben beköszöntő szezonális csúcsot, az üvegellátás továbbra is szűkös lehet az év vége felé. A 3,2 mm vastagságú üveg ára az egekbe szökött, 20%-nál nagyobb mértékben nőtt, a szeptemberi 30 RMB (4,45 USD)/m² szintről október elejére legalább 35 RMB /m² szintre. Ez kissé növeli a napelem modulok gyártóinak költségeit. Továbbá a kétoldalas modulok iránt gyorsan növekvő igény is hozzájárul az üveggyártási kapacitások szűkösségéhez, mert a kétoldalas modulok leggyakrabban üveg-üveg szerkezetűek.

A Covid-19 2021-ben történő csillapodásának hatásaként a szolár iránti igényre vonatkozó kilátások ragyogóak. A PV InfoLink azt jelzi, hogy a modulok iránti globális igény jövőre eléri a 140,1 GW-ot, a Covid-19 által idén késleltetett projektek és a június 30-i határidő miatti sürgős telepítések Kínában várhatóan fenntartják a keresletet az év első felében. Addigra az üvegszállítások terén hiány fog fellépni. Továbbá a kemencék méretének korlátozása – a már régóta várt kapacitásbővítéssel párosulva – miatt az M10-es és G12-es lapkákra alapuló hatalmas modulokat kiszolgáló üvegkapacitások a becslések szerint csak 40-50 GW között lesznek 2021 végére, ami azt jelenti, hogy az üveg beszállítások messze lemaradnak a modulok méretbeli átállásától. Az elégtelen üvegellátás okozta visszaesés tükrében a hatalmas nagyalakú modulok tényleges gyártása nem fog gyors ütemben nőni a következő évben, de az M6 marad a legjelentősebb formátum. Ezután a piac az M10-re történő fokozatos átállással fog szembesülni a második félév során, amikor már rendelkezésre állnak az M10 és az üveg előállítását szolgáló kapacitások.

Bár megkezdődtek a 217 mm-es, sőt a 220 mm-es és a 230 mm-es cellaformátumokkal kapcsolatos megbeszélések is, a G12 méret túllépése előtt műszaki problémákra kell megoldást találni, például a törési arányok, a szerkezet kialakítása és a bevonattal ellátás terén. Kihívást jelent az ilyen formátumok elfogadása is. Így az M10 és a G12 várhatóan továbbra is fontos irányzatot fognak képviselni a következő két évben.

Forrás: pv-magazine