A kapacitások globális bővítése 2019-ben elérte a 115 GW szintet, jelezte az IEA

világ legnagyobb napelem piacának, a december végével lezárt 12 hónap során telepített új kapacitásai elérték a 30,1 GW-t, őket az Egyesült Államok követte 13,3 GW-tal és Japán 7,7 GW-tal.

2020. május 7. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

ÉVES TELEPÍTETT KAPACITÁS TELJES ÖSSZESÍTETT KAPACITÁS

1. Kína 1. Kína

2. Európai Unió 2. Európai Unió

2. Egyesült Államok 2. Egyesült Államok

3. India 3. Japán

4. Japán 4. Németország (EU)

5. Vietnám 5. India

6. Spanyolország (EU) 6. Olaszország (EU)

7. Németország (EU) 7. Ausztrália

8. Ausztrália 8. Egyesült Királyság (2019-ben még EU)

9. Ukrajna 9. Korea

10. Korea 10. Franciaország (EU)

A tavalyi évben a telepítők a világ minden részében összesen 114,9 GW új napelem kapacitást telepítettek, derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) legfrissebb statisztikáiból.

A globális fotovoltaikus piac 2020-as állapotáról készített pillanatfelvételében az IEA azt jelezte, hogy a tavalyi év egésze 12%-kos növekedést mutatott 2018-hoz képest, az összes kontinensen jelentős bővülést tapasztaltak. 2019 végéig összesen 629 GW napelemet telepítettek a világon.

Az új kapacitások tekintetében Kína már harmadik éve töretlenül bizonyul a világ legnagyobb napelem piacának 30,1 GW kapacitással, ezután az Egyesült Államok következik 13,3 GW-tal, majd Japán 7,7 GW-tal.

Az Európai Unió – amely ha egy egységként kezelünk a 10 legjobbon belül, akkor elméletileg a világ második legjobbja – összességében körülbelül 16 GW bővülést regisztrált. Spanyolország és Németország volt az a két ország, amely a kontinensen belül a legtöbb 4,4 GW és 3,9 GW kapacitást telepítette az elmúlt év során.

Ázsiához köthető a tavalyi kapacitás bővítések mintegy 57%-a. Kína és India mérséklődő keresletét olyan országok pótolták, mint Dél-Korea, Tajvan és Malajzia.

Az IEA közlése szerint a világon telepített összes fotovoltaikus rendszer jelenleg körülbelül 3%-át fedezi a globális elektromos energia iránti igénynek.

„A következő években a fotovoltaikus energia számára lehetőség nyílik arra, hogy hihetetlenül gyors ütemben váljon fontos elektromos áram forrásssá a világ számos országában” – vélte az IEA.

Az IEA azonosított egy sor olyan tényezőt, amelyek támogathatják a napelemek elkövetkezendő években várt gyors növekedését, például a tárolás költségeinek csökkenését, az elektromos járművek gyors terjedését, és a „zöld” hidrogén előállításának fejlődését.

A Nemzetközi Megújuló Energia Társaság (International Renewable Energy Agency, IRENA) legutóbbi, teljes évet átfogó statisztikái azt jelezték, hogy a világ 97,1 GW új napelem kapacitásra tett szert 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy e jelentés és az IEA PVPS adatai közötti eltérés hozzávetőlegesen 17,8 GW.

Forrás: pv-magazine