A fotovoltaikus ágazat kalózai

A termékhamisítás jól ismert fenyegetés számos országban, és a napelem ágazatban nem szabad alábecsülni a megbízhatatlan gyártók gyenge minőségű termékeinek kockázatát, mert ezek megtalálják az utat a háztetőkre és más telepítésekre. A pv magazine azoknál a gyártóknál próbálta felmérni a probléma nagyságrendjét, amelyek forrásokat áldoznak arra, hogy megoldást találjanak a logójukat viselő silányabb termékek ellen.

2020. június 23. kedd, forrás: mnnsz.hu

A pv magazine 2020 júniusi kiadásából

A termékhamisítás szolár ágazatra gyakorolt hatásának becslése nem egyszerű feladat. Mivel a fotovoltaikus modul ára rendszerint annak kimenő teljesítményén alapul, úgy tűnhet, hogy a „kalóz” gyártó nem tesz szert azonnali haszonra azzal, hogy csalárd módon egy tisztességes gyártó logóját helyezi el saját, gyengébb minőségű termékén.

A német Viamon nevű cég, amely a napelem ágazat számára kínál biztonsági eszközöket, azt állítja, hogy évente átlagosan egy-két olyan esettel találkozik, amely hamisított modulokkal kapcsolatos. Ezzel szemben a kínai székhelyű minőségbiztosítási szolgáltató, a Sinovoltaics azt állítja, hogy a hamisítások kapcsán inkább hamisított névleges besorolást vagy minőségi tanúsítványokat tapasztalt, még az elektrolumineszcenciás képeket is szerkesztik a cellák repedéseinek vagy más hibáinak elrejtése érdekében.

Számos napelem modul gyártó azonban megerősítette a pv magazine felé, hogy különböző helyeket találkoztak saját termékeik eladásra kínált, hamisított változataival, és az ennek megelőzését szolgáló beruházást megtérülő befektetésnek tekintik – még a mostanában vékonyra zsugorodott nyereség árrések ellenére is. „Sajnos szinte lehetetlen megállapítani az utánzók számát, de a probléma évről évre egyre terjed, és úgy véljük, hogy a fekete gazdaság mérete egyre nő – magyarázza Waldemar Hartmann, a német modulgyártó, az AE Solar értékesítési igazgatója. „Mi is elég gyakran találkozunk vele, és partnereink is a világ minden részében.”

Mit lehet tenni a hamisítványokkal?

Amikor hamisított modulokat észlelnek, az AE Solár együttműködik az azokat megvásárló ügyféllel és jogi tanácsadókkal is annak érdekében, hogy beazonosítsák a gyártót és megelőzzék a további hamisítást. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a gyártósorok és a végfelhasználók közötti közvetítői hálózatok miatt nehéz megállapítani, hogy pontosan ki gyártotta azokat a modulokat.

A Norvégiában működő REC Group azt is állítja, hogy online platformokon értékesített hamisított moduljaikat is látják esetenként. „Bár ez csak néhány elhanyagolható mértékű eset évente, ezeket nagyon komolyan vesszük” – jelezte Cemil Seber, a REC Csoport termékkezelésért felelős elnökhelyettese.

Hartmann annak magyarázatával folytatta, hogy a hamisított márkanévvel ellátott AE Solar modulokat gyakran olyan online e-kereskedelmi platformokon találják, mint például az Alibaba. Olyan eseteik is vannak, amikor a végfelhasználó vette fel velük a kapcsolatot a termék gyenge teljesítménye miatt, és ekkor tudták meg, hogy az általuk megvásárolt termék egyáltalán nem az AE Solar által gyártott vagy tanúsított. De csak egy olyan konkrét eset volt – mondta Hartmann – , amelynél a cég további lépéseket tett. „Egy hatalmas gyártó keresett meg bennünket OEM (eredeti termék) megrendeléssel, mondván, hogy az élénk kereslet miatt nem tudnak mindent legyártani, amit az ügyfeleik megrendeltek” – vázolta. „Amikor végeztünk a rendeléssel, elkezdtük kicsomagolni a panelekhez való matricákat, és akkor láttuk, hogy azok az AE szolár régebbi logói voltak – azóta mi már egy újabbat használtunk. Tehát láthatóan saját márkánk másolatait készítettük egy másik gyár számára.

Többféle megoldás

Az AE Solar most bevezeti az NFC chipet valamennyi modulja esetében, ami lehetővé teszi a cégnek saját paneleinek nyomon követését. A chip az ügyfél számára lehetővé teszi, hogy már a vásárlás előtt megbízható módon ellenőrizzék a termékeket egyszerűen az okostelefonjukkal beszkennelve. A chipek olyan alkalmazáshoz kapcsolódnak, amely képes azonosítani a modult egy egyedi webes linken keresztül, miközben lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy közvetlenül kommunikáljanak az AE Solar csapatával. A chipeket a laminálás során a modul üvege alatt helyezik el, így ezek csak nehezen távolíthatók el a modulok károsítása nélkül. Hartmann megjegyezte, hogy míg a chip és a kapcsolódó mobil alkalmazás kifejlesztések évekbe telt és jelentős gyártásba történő beruházást igényelt, az AE Solar nem emelte árait a beépítés miatt.

A REC Csoport olyan alkalmazásra épülő megoldást használ, amely segíti saját tanúsítvánnyal rendelkező napelem telepítőit, ugyanakkor a hamisítás megelőzését is szolgálja, chip helyett a modulok sorozatszámára támaszkodva. Ez valószínűleg kevésbé biztonságos, azonban a REC azt állítja, hogy az alkalmazás lehetővé teszi, hogy azonnal felismerjenek minden hamisított sorozatszámot. A telepítőket arra bíztatják, hogy használják az alkalmazást a REX Csoport moduljaival végzett összes telepítés regisztrálására, és a vállalat meghosszabbított garanciális feltételeket kínál minden regisztrált napelemes telepítéshez.

A hamisítások elleni küzdelem másik megközelítése a cellák szintjét érinti, a koreai gyártó, a Hanwha Q Cells ezt választotta. A vállalat szabadalmaztatott Tra.Q folyamatát alkalmazza, amelynek során lézer segítségével megjelölik az egyes lapkákat, és a jelölések szkenner segítségével leolvashatók. A cég szerint az ilyen megközelítések értéke túllép a hamisítás elleni védelmen. „A Tra.Q minden egyes cellának egyedi ujjlenyomatot kölcsönöz, ami lehetővé teszi számunkra a teljes gyártási folyamat cella-szintű nyomon követését – ebbe beletartozik a sorozatszám, a gyártás dátuma és helyszíne, sőt, még a cella gyártásához felhasznált anyag is” – jelezte a Q Cells szóvivője. „Így eredményesebben tudjuk elemezni a hibákat felmerülésük idején, sőt, fejlesztésre is módunk nyílik.”

A Viamon számára ez illeszkedik a szélesebb értelemben vett minőségbiztosítást célzó iparági törekvésbe, és megteremti az elszámoltathatóság alapján az egész beszállítói lánc vonatkozásában, beleértve a szállítást és a telepítést is. „A szállítmány belsejében elhelyezett chip érdekes új téma. Ez nem csak a hamisítás elleni védelmet jelentene, hanem a szállítási útvonalak, az időben történő szállítások és a konténerek megfelelő tartalmának ellenőrzését is” – fejtette ki a Viamon ügyvezető igazgatója, Oliver Strecke. „Gyakran az ügyfelek annyira költségérzékenyek, hogy nem könnyű a másolás ellen védő chipet minden egyes modulban elhelyezni. „Úgy vélem, hogy érdemes lenne azzal a megoldással próbálkozni, amikor egy egész szállítmányban véletlenszerűen helyezünk el chipeket.”

Forrás: pv-magazine