A Form Energy szerint a víz-levegő akkumulátor 150 órányi tárolást biztosít

Az energiatárolás szent grálja mindig az alacsony költség és a hosszú időtartam volt. A Form Energy egy 1 MW/150 MWh kapacitású rendszert készül kiépíteni az egyik Minnesota állambeli közműnél még 2023 előtt, ami ha sikeresnek bizonyul, akkor páratlan energiatárolási időtartamot képvisel majd.

2020. május 14. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

Az amerikai pv magazine cikke

A Form Energy egy titokzatos, hosszú távú energiatárolással foglalkozó startup cég, amelyet Bill Gates Breakthrough Energy Ventures nevű vállalata finanszíroz és más kevésbé titokzatos befektetők.

Annyit árult el magáról a cég, hogy alapvető energiatárolási technológiája a „víz-levegő akkumulátor rendszer”, amely „kiaknázza a bolygó legbiztonságosabb, legolcsóbb, legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló anyagát” annak érdekében, hogy egy 1 MW/150 MWh kapacitású, hosszú távú tárolást szolgáló rendszert fejlesszen ki.

A tipikus lítium-ionos akkumulátoros rendszerek négy órányi tárolást biztosítanak, szemben a Form figyelemre méltó 150 órányi tárolásával. Ez nem pont a „szezonális” tárolás, amiről Mateo Jaramillo, a Form Energy vezérigazgatója beszélt a múltban – de pár nagyságrenddel kedvezőbb, mint a ma elérhető legjobb megoldás.

(Bár maga a kifejezés, a „víz-levegő akkumulátor rendszer” egy kicsivel többet árul el a startup cég technológiájáról, mint amikor teljesen titokban tartották.)

Az energiatárolás terén veteránnak számító vezérigazgató a cég termékét „kétirányú erőműnek” minősítette, és azt állítja, hogy az ilyen szintű tárolás lehetővé teszi „alapvetően új megbízhatósági funkció biztosítását a tárolás felől a hálózat irányába, amit eddig csak a hőtermelő erőforrások voltak képesek biztosítani”.

Az első projekt

A Form Energy első kereskedelmi projektje egy 1 MW-os hálózathoz csatlakoztatott tárolórendszer, amely képes névleges teljesítménye folyamatos, 150 órán keresztüli leadására a minnesotai közmű, a Great River Energy létesítményében.

A Great River Energy egy non-profit jellegű, nagykereskedelmi elektromos áram szövetkezet, amely 28 tag-tulajdonos elosztó szövetkezetének szolgáltat elektromos áramot, így 700 000 családot, gazdaságot és vállalkozást lát el. Ez Minnesota állam második legnagyobb elektromos közműcége.

„A kereskedelmi szempontból életképes hosszú távú tárolás képes fokozni a megbízhatóságot annak biztosítása révén, hogy a megújuló energiával megtermelt elektromos áram minden órában tagjaink rendelkezésre áll. Az ilyen tárolás különösen akkor válik fontossá, amikor több napon át húzódó szélsőséges időjárás uralkodik. A hosszú távú tárolás ugyanakkor kiváló fedezetet nyújt az ingadozó energiaárakkal szemben is” – vélte s Great River Energy elnökhelyettese, Jon Brekke egy sajtóközleményben.

„Egy valóban alacsony költségű, hosszú távú energiatárolási megoldás, amely képes napokig tárolni a megtermelt energiát, kitöltené a szél- és a napenergia előállításánál jelentkező réseket, amelyek egyébként egy fosszilis tüzelőanyaggal működő erőmű beindítását igényelnék” – közölte Jesse Jenkins, a Princeton Egyetem adjunktusa.

Mobilizálható megújulók

A valóban alacsony költségű, hosszú távú energiatárolás mindig a hiányzó láncszem volt, amikor az alapterhelést egész évben biztosító hőtermelést az időszakos szél- és napenergiával akarták kiváltani.

Bár sokszor esett szó a hosszú távú energiatárolásról, ami nem szivattyúzott hidrogén, nem sok minden történt a kereskedelmi hasznosítás terén. A hosszú távú energiatárolásra törekvő cégek listáján szerepelnek a következők:

Áramlásos akkumulátorok, például Primus, Invinity, Sumitomo, UET, ESS és a ViZn

Gravitáció alapú megközelítések, például Gravity Power, Ares Power, és az Energy Vault

Sűrített levegővel vagy gázzal működő megközelítések: Hydrostor és Highview Power

A 2017-ben alapított Form Energy több mint 50 millió USD-t gyűjtött össze. A vállalat mögé felsorakozott befektetők az Eni Next LLC, a MIT’s The Engine, a Breakthrough Energy Ventures, a Prelude Ventures, a Capricorn Investment Group és a Macquarie Capital.

Forrás: pv-magazine