A First Solar 15 évre szóló energiavásárlási megállapodás kötött kaliforniai közösségi csoportokkal 100 MW-os szolár-plusz-tárolás létesítményre

Energiavásárlási megállapodásokat írt alá First Solar és két közösségi tulajdonban lévő energia közmű csoport a 100 MW-os naperőműből származó energiára vonatkozóan, amelyhez 50 MWh energiatárolási kapacitás is tartozik Kalifornia Kern megyéjében.

2020. április 27. hétfő, forrás: mnnsz.hu

Kern megye már több, az állam legnagyobb megújuló projektjei közé tartozó projektnek is otthont ad, beleértve több napelem erőművet, amelyet a , az Ohioban található Perrysburg-i székhelyű First Solar fejlesztett, amely vékonyrétegű napelem modulokat gyárt, valamint vertikálisan integrált üzleti modelljén belül saját projektjei kivitelezésével is foglalkozik. A cég állítása szerint az Egyesült Államokon belül 1,9 GW kapacitással rendelkezik.

A vállalat két külön 15 évre szóló energiavásárlási megállapodást írt alá a közösségi tulajdonban lévő közműcégekkel (Community Choice Aggregators CCA-k), a Monterey Bay Community Power (MBCP) és a Silicon Valley Clean Energy cégekkel a 100 MW kapacitású Rabbitrush Solar naperőmű által előállított elektromos áramra vonatkozóan, ehhez tartozik egy 20MW/ 50 MWh energiatárolási kapacitású akkumulátoros tároló is. A Rabbitrush Solar erőmű telepítésének befejezését 2022 második negyedévére ütemezték.

A Community Choice Aggregator csoportok olyan közösségi tulajdonban lévő közműcégek, amelyek a szabályozott közművek területén belül működnek, és ezért rendelkeznek a közmű infrastruktúrájának előnyeivel, ugyanakkor szabadon dönthetnek arról, hogy honnan vásárolnak áramot. A First Solar Rabbitrush már kötött szerződést méretezhető napenergia+tárolás projektekből származó energia átvételére Kern megyében, bár ezek még építés alatt állnak: testvéroldalunk, az Energy-Storage.news még 2018-ban számolt be róla, hogy a Monterey Bay Community Power és a Silicon Valley Clean Energy energiavásárlási megállapodást írtak alá a Canadian Solar fejlesztésekkel foglalkozó leányvállalatával, a Recurrent Energy-vel a Slate napelemes erőmű kapcsán (150 MW napelem, 45 MW / 150 MWh akkumulátoros tárolás), és az EDF-fel a Big Beau napenergia + tárolás projekthez (40 MW napelem, 40 MW / 160 MWh akkumulátoros energiatárolás).

Kern megye tervezésért és természeti erőforrásokért felelős minisztériumának honlapja több tucat ipari léptékű napelem erőművet sorol fel, amelyek a fejlesztés különböző szakaszaiban járnak, a legnagyobb kapacitásúak közé tartoznak a 8minute Energy 500 MW-os Springbok napelem projektje, a 700 MW-s Maricopa-i Sun projekt, amelyet a különleges járművekre szakosodott Maricopa Sun LLC kezel, és a Renewable Resources 650 MW-os Antelope Valley-i napelem projektje. A listán szereplő legnagyobb projekt az az 1008 MW-os Fremont Valley-i vízkészlet megőrző és napelem projekt, amely az Aqua Helio Resources nevű céghez kapcsolódik, és a javaslat megtétele, 2013 óta sem jutott túl a tervezés fázisán.

A Rabbitrushtól vásárolt energia ügylet egészéről az MBCP vezérigazgatója, Tom Habashi azt mondta, hogy „ez a projekt, amelyet úgy terveztek, hogy minimálist hatást gyakoroljon az ökoszisztémára, és ellátták a ma elérhető leggazdaságosabb és leghatékonyabb napelemes technológiával, saját, a fenntarthatóság és az általunk kiszolgált közösség felé fennálló elkötelezettségünket tükrözi”.

„A gyorsan bővülő közösségi tulajdonban lévő közműcég szegmens (Community Choice Aggregators, CCA) – amelynek alapját a környezettudatos fogyasztók képezik – jól igazodik az általunk kiemelt fenntarthatósághoz és küldetésünkhöz, hogy irányítsuk a fenntartható energiával működő világot” – hangsúlyozta a First Solar kerekedelmi igazgatója,Georges Antoun.

A Silicon Valley Clean Energy vezérigazgatója, Girish Balachandran eközben megjegyezte, hogy miközben az üzem ki fogja szolgálni a CCA ügyfelek egy részét Kaliforniában, Santa Clara megyében, az erőműben felhasznált technológiák némelyikét a First Solar kutatás-fejlesztési részlegében, Santa Clara-ban dolgozták ki.

„Az ügyfeleink fontos döntést hoztak, amikor a szén-dioxid-kibocsátástól mentes energiát választottak, és már nagyon várjuk, hogy ezt a projektet is bevonhassunk az energiával kapcsolatos kibocsátás mérséklése érdekében tett hosszú távú erőfeszítéseink körébe, a dekarbonizáció iránti elkötelezettségünkkel összhangban.

Forrás: pv-tech