A Daqo utolsó szilícium beszállítási megállapodásaival gyakorlatilag eladta két teljes évi termelését

A kínai székhelyű poliszilícium gyártó, a Daqo New Energy Corp rövid távú poliszilícium beszállítási szerződést írt alá a „Napelem modulok szuperligájának” („Solar Module Super League”, SMSL) tagjával, a JA Solar-al, és egy meg nem nevezett már meglévő ügyféllel, ami azt jelenti, hogy már teljes termelését értékesítette az új poliszilícium üzem termelésének elindulásáig, ami valamikor 2022-ben várható.

2020. december 23. szerda, forrás: mnnsz.hu

A Daqo azt közölte, hogy a JA Solar 32 400 tonna és 43 200tonna közötti mennyiségű poliszilícium beszállítást kötött le 2021 januárja és 2023 vége közötti szállításra.

A JA Solar napelem modulok szuperligájának egyik olyan tagja, amely teljes mértékben integrált napelem gyártó, és a következő pár évre vonatkozóan merész kapacitás bővítési tervei vannak a lapkák, a napelem cellák és a modulok összeszerelése terén. Ezeknek a terveknek a megvalósításához elengedhetetlen volt a további rövid távú poliszilícium szállítási szerződések biztosítása.

Egy második, jelenleg még ismeretlen ügyfél is rövid távú szállításra kötött szerződést összesen 12 000 tonna erejéig, 2021 januárja és 2022 decembere közötti érvényességgel.

Longgen Zhang, a Daqo New Energy ügyvezető igazgatója ezt nyilatkozta: „Ha ezt a két megállapodást is beleszámítjuk, akkor hozzávetőlegesen 79 800 tonna poliszilíciumot már lefoglaltak hosszú távú beszállítási megállapodások keretében 2021-re.”

Azonban 2020 augusztusában jelentős megállapodást kötött a vezető monokristályos lapkagyártóval, a LONGi Green Energy Technology céggel, amely összesen 112 800 tonnát képvisel három évre szólóan.

A poliszilícium gyártó 2020 novemberében szerződött a szintén a modulok szuperligájába tartózó Trina Solar-ral. Ez egy három évre szóló szerződés volt, amely 2020 novembere és 2023 decembere között irányozott elő 30 000 tonna és 37 600 tonna közötti poliszilícium szállítást.

Mivel sok szerződésben határoztak meg minimum és maximum poliszilícium mennyiségeket, a szerződések futamideje alatt a maximális mennyiségi szintekkel számolva kiderül, hogy a Daqo gyakorlatilag minden 2021-ben gyártandó termékét eladta, és a 2022-es gyártás zömét is.

Körülbelül 80 000 tonna meglévő poliszilícium kapacitásnál a Daqo létesítményei esetében a szűk keresztmetszetek további enyhítésével növelhető a névleges kapacitás, de a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot.

A Daqo további 40 000 tonnával tervezi bővíteni kapacitását Kínában, nyilvános forgalomba hozatallal történő értékesítés révén (Initial Public Offerings, IPO), gyártással foglalkozó leányvállalata javára; ennek működőképessé tétele körülbelül 500 millió amerikai dollár tőkekiadást igényel, és a tervek szerint a gyártás 2022 közepe felé indulna el.

A harmadik negyedéves jövedelmekre vonatkozóan a vezetőség által kiadott jelentés alapján tudjuk, hogy 2020 végére Kína hozzávetőlegesen 160 GW mono lapka kapacitással fog rendelkezni, azonban a folyamatban lévő jelentős kapacitásbeli bővítésekkel együtt Kína képes elérni a 300 GW-ot.

Azonban a szilícium ellátást érintő hátulütő az, hogy a Daqo meggyőződése szerint rendkívül kevés kapacitás lép működésbe 2021-ben, és Kína 2022-ben is csak nagyjából 150 000 tonna új kapacitást fog üzembe helyezni.

Forrás: pv-tech