A COVID-19 pillantást enged az energiaellátó rendszer jövőjébe

A szektorok párosítása és az energiatárolás jelentik az energia átállás kulcsfontosságú tényezőit – fejti ki véleményét vendégcikkünk szerzője, Jan Andersson, aki a Wärtsilä Energia Üzletágának piacfejlesztésért felelős vezetője.

2020. november 6. péntek, forrás: mnnsz.hu

A klímaváltozás hatásai már ma is érzékelhetők. Szerencsére Németország az Energiewende mellett tette le voksát 2000-ben, és azóta is dolgozott ezen a projekten: az Erneuerbare-Energien-Gesetz (megújuló energia törvény) elősegítette a megújuló erőforrások felhasználásával történő elektromos áram termelést – és ez hozzásegítette, hogy jelentős mértékben csökkentse szén-dioxid kibocsátását az elektromos áram szektorban. Az Energiewende fő célja az összes széntüzelésű erőmű bezárása 2038-ig és az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátásának 95 százalékkal történő csökkentése 2050-ig.

COVID-19: ideális időjárási körülmények és alacsony energiafogyasztás

Ezek elég ambiciózus célok – az elérésükhöz Németországnak rugalmasan kell össze kell hangolnia elektromos áram termelését és fogyasztását. Továbbá a hálózat stabilitását is garantálni kell, hogy megelőzhessék az áramszüneteket. A COVID-19 miatti lezárás idején az energiafogyasztás jelentős mértékben visszaesett – míg a megújuló energiák energiaportfólión belüli részaránya váratlanul magasra szökött az ideális időjárási körülményeknek köszönhetően: Abban az időszakban Németország megtehette volna, hogy teljes energiaszükségletét megújuló erőforrásokból fedezi. Mindazonáltal továbbra is szüksége volt a széntüzelésű és az atomerőművekre a hálózat stabilitásának biztosítása és az utána jelentkező kereslet kielégítése érdekében – ez magasabb költségeket eredményezett, mivel az ideális időjárási feltételek között előállított elektromos áramot a szomszédos országokba exportálták.

A megoldás: a szektorok párba állítása és az energiatároló rendszerek

Az ehhez hasonló forgatókönyveket a jövőben kerülni kell – és ehhez rugalmas, költséghatékony energiaügyi megoldásokra lesz szükség. A PLEXOS nevű hálózat modellezési eszköz használatára a Wärtsilä azt elemezte, hogy hogyan építsék be hatékonyabban a megújuló energiát hatékonyabban a német energiaellátó rendszerbe úgy, hogy közben biztosítani tudják a hálózat stabilitását. Az eredmény: a szektorok párba állítása és az energiatároló rendszerek képesen biztosítani az ország energiaellátása számára égetően fontos rugalmasságot – beleértve a hálózat állandó stabilitását és a mérsékelt költségeket.

Ideális időjárási feltételek esetén, amikor sokszor fúj a szél és a nap is süt, akkor többlet energia állítható elő a megújuló energiaforrásokból. Ezt a többlet energiát akkumulátoros rendszerekben lehet tárolni és egy későbbi időpontban – amikor a megújuló energiaforrásokból előállított energia nem fedezi a keresletet – vissza lehet táplálni a rendszerbe. Azonban azoknak az akkumulátoros rendszereknek a használatára – a viszonylag magas költségek miatt – csak korlátozott mértékben van mód, ehelyett más technológiákkal történő kombináció szükséges. A különböző szektorok párba állítása azt jelenti, hogy az energia előállítás különböző szektorait kapcsoljuk össze: az áramból üzemanyagot előállító technológiák a megújulókból származó többlet áramot képesek átalakítani szintetikus gázzá.

Ez hatalmas előny, mivel a gáz tárolása sokkal olcsóbb. Amennyiben több energiára lenne szükség, mint amennyi az adott időpillanatban a nap- és a szélenergia révén rendelkezésre áll, a tárolt gáz felhasználható kombinált hő- és áramszolgáltató erőművekben – amelyek utána a többlet energiát betáplálják a hálózatba és ezzel garantálják annak stabilitását. A Wärtsilä gázmotorjai biztosítják a szükséges rugalmasságot, mivel 120 másodpercen belül elindíthatók, és több különböző üzemanyaggal üzemeltethetők – attól függően, hogy mire van szükség.

Az Energiewende támogatása rugalmas energiarendszer megoldásokkal

Németországban a koronavírus miatti lezárást követően újraindult a gyártás – és az energiafogyasztás emelkedni kezdett. Ezért az energiatermeléssel kapcsolatos helyzet jelenleg csillapodó tendenciát mutat, de az ország pár éven belül hasonló kihívásokkal fog szembesülni, mivel a megújuló energia kapacitások terjednek, és az energiaportfólión belüli részesedésük folyamatosan nő. Németországnak megvan rá az esélye, hogy felkészüljön erre a helyzetre és hogy most elvégezze az igényelt beruházásokat: a know-how és a szükséges technológia már rendelkezésre áll. A Wärtsilä szeretne hozzájárulni ehhez – szeretné segíteni a német Energiewende megvalósulását. (hcn/ja)

Forrás: pveurope.eu