A Canadian Solar utólag szerel be 300 MWh akkumulátort a Goldman Sachs kaliforniai Mustang napelem erőművébe

A vertikálisan integrált, napelemekkel foglalkozó vállalat, a Canadian Solar 75 MW / 300 MWh energiatárolást szolgáló akkumulátort fog telepíteni egy meglévő, Kaliforniában található napelemes erőmű területén, amelynek tulajdonosa a Goldman Sachs Renewable Power.

2020. október 22. csütörtök, forrás: mnnsz.hu

A Canadian Solar projektfejlesztéssel foglalkozó leányvállalata, a Recurrent Energy fejlesztette és értékesítette a 100 MW / 134 MWp Mustang napelemes projektet Kaliforniában, Kings megyében a Goldman Sachs eszközkezelő megújuló energia részlege számára. A projekt 2016-ban ért a kereskedelmi célú üzemeltetés fázisába múlt évben bekövetkezett eladását megelőzően. Az akkumulátoros tárolórendszer építését 2021 elején fogják megkezdeni, befejezése a következő év második felére várható.

Augusztusban az Energy-Storage.news beszámolója szerint a Canadian Solar vezetői, köztük a vezérigazgatói és elnöki posztot betöltő Dr. Shawn Qu azt jelezte, hogy a vállalat „jelentős növekedési lehetőségeket lát a szolár-plusz-tárolás piacán”, ahogyan ezt legfrissebb pénzügyi beszámolóiban is szerepel. Ez a növekedés vonatkozik a Canadian Solar azon állítására, hogy elmaradásban vannak az energiatárolási projektek terén, amelyek 2020 június végére összesen 4 683MWh folyamatban lévő projektet tettek ki, amely a duplája az előző negyedévi beszámolóban szereplő adatnak.

A Canadian Solar közlése szerint a növekedés hajtómotorja olyan dinamika, amely magában foglalja az „akkumulátoros tárolás költségeinek csökkenését, a kapacitások iránti növekvő igényeket és a fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművek kivezetésének felgyorsítását”, ugyanakkor a cég szerint saját vertikálisan integrált üzleti modellje – amely magában foglalja a fotovoltaikus modulok gyártását és a projektfejlesztést – ideális jelöltté tette őket jelenlétük kiterjesztésében a szolár-plusz-tárolás szegmensben.

Négy órára elegendő lítium-vas-foszfát akkumulátoros tárolórendszer is a projekt részét képezi

A Canadian Solar egy 75 MW-os, négy órás időtartamra elegendő energiatároló rendszerének alapja a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátoros technológia, amelyet a Mustang Solar erőműnél alkalmaznak. Bár a vállalat augusztusban azt nyilatkozta, hogy az általuk fejlesztett projekteknél törekszenek a kisebbségi részesedések megtartására, hogy készpénzes árbevételt termeljenek további bevételi forrásokból, például áram értékesítésből valamint üzemeltetésből és karbantartásból (operations and maintenance, O&M), ez a Mustang Projekt esetében nem látszik érvényesülni. A Canadian Solar és a Goldman Sachs Renewable Power által aláírt szerződés azonban nem foglal magában rendelkezéseket az összes jövőbeli üzemeltetési és karbantartási, valamint akkumulátor cserére vonatkozó szolgáltatásokra és a teljesítménygaranciákra vonatkozóan olyan mérőszámokkal összefüggésben, amelyek közé a kapacitás és a biztonság is tartozik.

Az áramot hasznosító két fél a California Community Choice Aggregator (CCA) csoporthoz tartozó Sonoma Clean power és a Marin Clean Energy. 2018-ban ezen az oldalon beszámoltunk arról, hogy két másik CCA tag, a Monterey Bay Community Energy (MBCE) és a Silicon Valley Clean Energy (SCVE) írt alá megállapodást a Canadian Solar tulajdonában álló Recurrent Energy-vel a Slate egy 150 MW-os kaliforniai napelem erőmű kapcsán, amelyet 180 MWh akkumulátoros tárolókapacitással ötvöztek, miután a közösségi tulajdonban lévő energia csoportok a szolgáltatók által kínált legalacsonyabb költséggel járó ajánlatokat keresték. Az oldal rendszeres olvasóinak feltűnhet, hogy számos másik kaliforniai CCA, amely elérhetővé teszi ügyfelei számára a befektetői tulajdonban lévő (investor-owned utility, IOU) szolgáltatási területeken az összefogást és az enegiaszolgáltatójuk kiválasztását, az utóbbi hónapokban és években áram vásárlásába kezdett ipari léptékű, négy órás időtartamra szolár-plusz-tárolást nyújtó üzemektől.

Egy másik hasonló eset idén augusztusban történt, amikor a Goldman Sachs Renewable Power újabb100 MW napelem erőművet szerzett meg 50 MW akkumulátoros tárolással, ezt Kalifornia San Bernadino megyéje fejlesztette és egy másik CCA, a Clean Power Alliance, kötött rá 15 évre szóló áramvásárlási megállapodást (PPA), hogy innen vásárolhassa az elektromos áramot. Tegnap az Energy-Storage.news jelezte, hogy egy nyolc CCA-ból álló csoport egyesítette erőit, hogy 500 MW hosszú távú energiatárolási erőforrást találjanak.

Forrás: pv-magazine