Az áruház teteje elviszi a kereskedelmi napenergiát – és a szilícium-karbid invertereket – Norvégiába

A tekintélyes méretű, tetőre telepített fotovoltaikus modulsor az inverterek legújabb generációját fogja felhasználni. A projekt tervezői azt állítják, hogy az 1500 V-os technológia alkalmazása a kereskedelmi épület tetején lehetővé tette a költségek 10-15%-os csökkentését.

2019. október 9., forrás: mnnsz.hu

A Vinterbro hűtőtároló létesítménye Norvégia első kereskedelmi célú napelemes tetőn elhelyezett rendszere, 1500 V-os technológiát és a Kaco New Energy blueplanet 92.0 TL3 inverterét használja.

A szerény, mostanáig jórészt lakóépületeket érintő norvég szolár ágazat a kereskedelmi telepítések szakaszának küszöbén áll.

A Siemens tulajdonában álló inverter gyártó, a Kaco jelentette be, hogy ők fogják szállítani a „blueplanet 92.0 TL3 string invertert” az Osló déli részében található Vinterbro 2 MW-os kereskedelmi célú, tetőrendszeréhez. A modulsort a Rema 1000 áruházlánchoz tartozó hűtőlétesítményen fogják telepíteni.

A Kaco szerint a projekt megépítés alatt áll, és még idén be akarják fejezni. A tető az első 1500 V-os technológiát alkalmazó létesítmény lesz, amely a Multiconsult konzultációs mérnöke szerint 10-15%-os költségcsökkentést tett lehetővé. A nagyobb, kereskedelmi célú épületek tetői esetében jelennek meg választható opcióként a hosszabb összekapcsolt sorok, amelyek kevesebb vezetéket és árammal működő elektronikát igényelnek – mutatott rá a német inverter gyártó.

A beszámolók szerint a projektben érintettek kezdetben kissé haboztak, de aztán a projekt támogatást kapott az állami kézben lévő, a kibocsátás csökkentésével foglalkozó norvég közigazgatási szervtől, az Enova-tól az ún. pluskundeordningen támogatási rendszeren keresztül, és most jelentős energiaköltség-megtakarítás érvényesítésére számítanak.

A Kaco hangsúlyozta a szilícium-karbid félvezető modulok használatát az inverterekben, amelyek -25 és +50 Celsius fok közötti tartományban képesek üzemelni.

Szilícium-karbid

Mostanáig az iparág egyértelműen a szilíciumból készült, szigetelt vezérlőelektródos két pólusú tranzisztorokat részesítette előnyben. Azok a fém-oxid félvezető térvezérlésű tranzisztorok, amelyeket szilícium-karbidból készítenek, egy sor előnnyel bírnak, de korlátozott rendelkezésre állásuk, árszintjük és az inverter hálózati berendezésének átfogó újratervezésére vonatkozó követelmény – valamint a félvezető hosszú élettartamával kapcsolatos aggályok – gátat szabtak a teljes piacképesség elérésének. A Kaco viszonylag korán vezette be a technológiát a piacon a blueplanet 125 TL3 bemutatásával.

Norvégia napelem kapacitása tavaly rekordszintet döntött, az újonnan telepített rendszerek elérték a 23,5 MW-ot, ezzel az éves növekedési ráta pedig a 29%-ot. 2018 végére a skandináv ország összesen 68 MW kapacitással rendelkezett.

„Egyre több vállalat teszi portfóliója részévé a napenergiát” – jelezte Trine Kopstad Berenten, a Norwegian Solar Energy Cluster (Norvég Napenergia Klaszter), a Solenergiklyngen ügyvezető igazgatója. „Ily módon a napenergia sokkal jobban beintegrálódik az energiakínálatba, a vízenergiával és a távfűtéssel együtt.”

Az ipari alkalmazások Norvégiában egyre népszerűbbek. A hűtőtárolók jól illeszkednek a napelem technológiához, mivel energiafogyasztásuk a napsütéses órák alatt és a nyári hónapokban nő meg.

Forrás: pv-magazine