100 MW-os napelem erőművet kapcsolnak a hálózathoz Közép-Kelet-Európában

Az erőmű Kaposváron, Magyarország déli részében található, és az ország betáplálási tarifákra (feed-in tariff, FIT) épülő rendszerén belül 0,09 EUR/kWh áron fogja értékesíteni a megtermelt áramot.

2020. december 14. hétfő, forrás: mnnsz.hu

A kínai állam tulajdonában álló cégcsoport, a China General Technology Group érdekeltségébe tartozó tervezőcég, a gépek importálásával és exportálásával foglalkozó vállalat, a National Machinery Import and Export Corporation (CMC) befejezte saját 100 MW-os napelem erőművének megépítését Kaposváron, Magyarország dél-keleti régiójában.

A létesítmény építését 2019 júniusában kezdték meg, kereskedelmi tevékenysége várhatóan februártól fog elindulni.

A projekthez a kínai invertergyártó, a Sungrow szállította közepes feszültségű inverter megoldásait, míg a modulokat kínai gyártók, a JA Solar és a JinkoSolar biztosították egy-egy 50 MW-ra vonatkozó beszállítói megállapodás keretében.

„A napelem erőmű 0,09 EUR/kWh áron fogja értékesíteni az előállított elektromos áramot az ország betáplálási tarifa rendszerénekkeretében – jelezte a Sungrow szóvivője a pv magazine felé. „A projekt mintegy 100 millió eurós befektetést igényelt.”

A magyar feed-in tariff, FIT magyarul KÁT) rendszer 2019-ben járt le, és Magyarország ennek köszönheti fotovoltaikus kapacitásai többségének hálózathoz csatlakozását, amely 2019 december végéig körülbelül 1277 MW-ot tett ki a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (International Renewable Energy Agency) szerint.

Magyarország Nemzeti Megújuló Akciótervének célja, hogy a következő évre az ország áramigényének 14,65%-át megújuló forrásokból fedezhessék. Az ország továbbra is jelentős mértékű importra szorul elektromos energia vonatkozásában.

Forrás: pv-magazine